Orkesterns stämledare

Annelie Ryd
2:a fiol

Annelie är en violinist som delar sitt yrkesverksamma liv mellan två passioner – stråk och språk! Det innebär en halvtid som spanska/engelska lärare på högstadiet och resten av tiden som frilansande musiker i diverse konstellationer. Pianotrion Trio Quinta bildades 1990 och spelar fortfarande med samma glöd och glädje. Annelie är också andreviolinist i stråkkvartetten Archi Jamt, stöttar Ovikens kammarorkester och Östersunds ungdomssymfoniker. Den grupp som kanske ligger varmast om hjärtat är kvartetten Sounds of Women, en sammansättning av Trio Quinta och sopranen Lena Moén som slog sina påsar ihop 2016 och som specialiserat sig på att forska kring och spela musik av kvinnliga tonsättare genom århundraden. Gruppen har fram tills nu 44 tonsättarinnor från 18 länder och 5 århundraden på sin repertoar. 

Annelie har förutom sin utbildning vid musikhögskolan i Örebro även studerat privat för professor Karl-Ove Mannberg Stockholm, professor Atila Aydintan Hannover samt ett år som stipendiat på Lisztakademin i Budapest. 

Louise Olsson
Viola

Louise Olsson började spela violin som 10-åring i Östersunds kulturskola (då musikskola). Efter två år på Framnäs musiklinje fortsatte musikstudierna på Kammarmusikerutbildningen i Västerås. Det var i Västerås hon först bekantade sig med violan och är nu violast i stråkkvartetten Archi Jamt och sedan några år tillbaka stämledare för violastämman i Östersunds orkesterförening, spelar också tillsammans med Ovikens kammarorkester. Hon jobbar för närvarande på Östersunds kulturskola. 

Katarina Bergner-Åhlén
Cello

Katarina Bergner Åhlén arbetar som frilansmusiker sedan 2003, med Jämtland – Härjedalen som bas. Hon är uppvuxen på Frösön men bor numera i Offerdal där hon omger sig med hästar, hundar och katter.  Katarina gick efter sin musikestetiska gymnasietid två år på Birka folkhögskolas musiklinje, och studerade sedan vidare fyra år på Trondheims Musikkonservatorium, Norge.  Cellolärare var professor Øyvind Gimse och ensemblelärare förste amanuensis Trygve Brøske.

Katarinas musikhjärta har alltid klappat extra varmt för ensemblespel och det var också ensemblemusiker hon valde som huvudinriktning på högskolan.

Efter några års vikarierande i professionella orkestrar satsade hon på att försörja sig på hemmaplan och har spelat i otaliga ensembler och grupper som spänner från pop och egenskriven musik till kanske framförallt stråkkvartett i Archi Jamt.

Ett stort engagemang ligger i ensemblen Sounds of Women som sätter fokus på kvinnor i musikhistorien och som turnerar intensivt.

Katarina är flitigt anlitad studiomusiker, har undervisat på gymnasie- och folkhögskolenivå i många år och brinner såklart för regionens egen symfoniorkester: Östersunds orkesterförening!

 

Olov Roos
Kontrabas

Olov Roos började spela cello vid 11 års ålder. Fanns kontrabas i hemmet som det började fingras på redan då. Utbildad vid Framnäs folkhögskola och musikhögskolorna i Örebro och Stockholm.  Spelat cello i jämtländska PB orkestern och andra orkestrar.

Mångsysslare med både dansbandsmusiker, inspicient, scentekniker och producent på cv:t. Undervisar idag på kulturskolan på cello och kontrabas. Spelar idag mestadels kontrabas i olika orkester och ensemblesammanhang, bla Ovikens kammarorkester. Stämledare i Östersunds  orkesterförening. 

Bengt Gidlöf
Producent och Blåssamordnare

Bengt började som 16-årig musikelev vid Militärmusiken i Östersund 1968, huvudinstrument klarinett. Han fortsatte sedan som Regionmusiker och Länsmusiker fram till 2003. Bengt har under den tiden varit med i ensembler som Östersunds blåskvintett, Östersunds Kammarensemble, Östersunds Serenadensemble, P-B Orkestern samt som musiker i olika projekt inom Länsmusiken.
Han har även medverkat i fonograminspelningar och projekt med dansare och konstnärer, medverkat i produktioner med barnopera inom länet och övre Norrland.

I Serenadensemblen har Bengt medverkat i riksturné med Riksteatern/Cramérbaletten. Bengt är dirigent för Hemvärnets Musikkår Jämtland samt Sveriges Militärmusikers Förening och han har även dirigerat Östersunds orkesterförening samt dirigerat och spelat med musikkåren West Point Band vid U.S Military Academy utanför New York.