22 oktober

STOR SYMFONISK HÖSTKONSERT 2023

Östersunds Orkesterförening ger varje år två stora symfoniska konserter förutom övriga konserter med tex stråkorkester, Serenadsensemble, samarbete med Ungdomssymfonikerna och produktioner med Östersunds församling. Dessa konserter ligger återkommande varje vår och höst. Hösten 2023 kommer orkestern att framföra bland annat den viktiga och mycket spännande ”Symfoni i e-moll” skriven av den amerikanske kompositören Florence Price.

På höstkonserten kommer även ett uruppförande att äga rum. Östersunds Orkesterförening har under sina senaste större konserter beställt musik, eller uppfört nyskriven musik, av nya spännande svenska kompositörer. I år är det dags för musik skriven av Lukas Markström. Lukas bor och verkar i Jämtland och kommer att bygga sin komposition, en svit i tre satser, på musikaliska bilder från Jämtland. Så här beskriver han själv sin tänkta komposition:

”Då jag tycker om att komponera med inspiration av ”världar” så har jag nu när jag flyttat till Östersund inspirerats av de fina vyerna här. Jag skulle inte hävda att jag skriver programmusik, utan titlarna och de intryck jag får av Jämtland är snarare inspirationskällor till vilken typ av musik som avspeglas i komponerandet. Det verk som är närmast fulländat är Jämtlandia. Jag älskar rytm och melodier och Dance of Frösön skulle verkligen spegla mig som tonsättare. I ett lite större format blir det en tredje sats som handlar om Storsjöodjuret. Den satsen kommer ha en lite mer olycksbådande karaktär.”

Storsjösvit – Lukas Markström – Uruppförande av beställningsverk

Jämtlandia är en upptäcksfärd genom det jämtska landskapet. En spännande och storslagen plats att utforska, med många intryck och möten. Jag flyttade till Östersund för lite mer än ett år sedan och blev genast tagen av det fina landskapet här. Jag minns första gången jag vandrade till Sommarhagen på Frösön och såg ut på de vackra bergen i fjärran. Resorna hem till Dalarna eller till mina olika jobb har gjort det naturligt att kika ut på landskapet med nyfikna ögon. Såklart kvarstår mycket att se, men under mitt år här har jag upptäckt en guldgruva och detta stycke kan man säga är en glimt av Jämtland sett från mina ögon.

Storsjöodjuret – Då jag är väldigt fascinerad över denna mytomspunna varelse som slingrar omkring i Storsjöns vattnen blev det självklart för mig att Storsjöodjuret behövde tonsättas. En initial tanke dök upp, kanske på grund av att jag skrivit mycket skräckfilmsmusik, att denna komposition skulle bli ett dramatiskt spektakel. Denna idé övergavs till att skriva lite mer lågmäld och flödande musik. Vi får följa med när Storsjöodjuret simmar runt i Storsjön. Den sägs vara nyfiken och vem vet; Det kanske blir ett möte?

Dance of Frösön – Frösön kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Innan jag flyttade till Östersund besökte jag min flickvän som då bodde på Frösön. Det blev min första kontakt med Östersund och många av mina första minnen blev kopplade till just Frösön. Utsikten över stan, Mjällestigen, Frösö Kyrka och Sommarhagen, bara för att nämna några. Nu bor jag inte på Frösön, men jag har alltid Frösön som utsikt från mitt fönster – en vy som alltid påminner om roliga minnen. Jag tänker mig en dans, en folkfest, ett storslaget evenemang som sker på Frösön. Denna energi och festliga stämning vill jag förmedla med detta stycke. Så nu dansar vi!

Lukas Markström (1999) är född och uppvuxen i Dalarna. Nyfikenheten till musik började redan som liten hemma vid pianot. Tanken på att skriva egna låtar började dock när förebilder inom den elektroniska musiken hördes på radion. Under gymnasiet studerade Markström på Musikkonservatoriet Falun med inriktning komposition. Mötet med bland annat klassisk musik, jazz, och filmmusik öppnade nya sätt att se på musiken och formade tonspråket i kompositionerna. Studierna fortsatte sedan på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under handledning av tonsättaren Per Mårtensson. I samband med sina studier har Markström även komponerat mycket musik till film och spel. Centralt för Markströms kompositionsprocess är att skapa atmosfärer och idén om att ta med lyssnaren på en resa, med hjälp av exempelvis harmonik och textur. Även melodi och rytmik är viktiga komponenter i Markströms musik. Nu bosatt i Östersund, undervisar Markström på bl.a Birka Folkhögskola, Frösö Musikskola, samt Ånge Musikskola som pedagog.

 

Symfoni Nr 1 – Florence Price

Kompositören, pianisten och pedagogen Florence Price växte upp i Arkansas men flyttade från den amerikanska södern under 1920-talet då lynchningar ägde rum där.

Familjen hamnade i Chicago och där tog Florence Prices karriär fart. Hon började komponera mer musik och skrev färdigt sin första symfoni, som hon också vann en kompositionstävling med. Kort senare spelades symfonin av Chicagos Symhony Orchestra – ett framförande som gjorde Price historisk. Framöver skulle hon bland annat skriva tre symfonier till, en pianokonsert som framförs rätt ofta samt två violinkonserter.

Den första symfonin är dramaturgiskt annorlunda uppbyggd. Första satsen utgör nästan halva symfonin, andra satsen är också lång medan de två sista satserna är korta. I synnerhet sticker den tredje satsen som heter Juba Dance ut. Den bygger på traditionell afroamerikansk dans. Florence Price använde sig av de här rytmerna flera gånger och det finns flera exempel på traditionsmusik i hela hennes första symfoni.

Stycket var Price första fullskaliga orkesterkomposition och var den första symfonin av en svart kvinna som framfördes av en stor amerikansk orkester.

I denna symfoni använder Price flera inspirationskällor från både den västerländska klassiska traditionen och afrikanska musikaliska idiom. Mest uppenbart är hennes ersättning av det konventionella tredje satsens scherzo med en Juba-dans, men på samma sätt kan inflytandet från afroamerikanska spirituals höras i många av de pentatoniska teman som används genom hela verket. Dessutom hämtade Price inspiration från Antonín Dvořáks symfoni nr 9 i e-moll, ”Från den nya världen”.

Plats
Stora kyrkan, Östersund
Datum
22 oktober 2023 16:00 - 22 oktober 2023 17:30

Dela

Media